Een ogenblik geduld a.u.b.

Ruimte voor Wonen: WoONcongres 2019

door Kleef

Hét congres over wonen in Nederland

4 April – Fokker Terminal – Den Haag

De directe aanleiding voor het WoONcongres is het nieuwe WoonOnderzoek Nederland (WoON), een samenwerking tussen het ministerie van BZK/Wonen en Rijksdienst en het CBS, dat bijna gereed is! Het WoON is een veelomvattend enquêteonderzoek dat elke drie jaar wordt uitgevoerd onder bijna 70.000 huishoudens in Nederland. Het geeft onder andere inzicht in de samenstelling van huishoudens, de huisvestingssituatie, de woonlasten, de woonwensen en verhuisgedrag en is een belangrijke basis voor het woonbeleid van het Rijk, provincies en gemeenten.

Wat te verwachten?

De resultaten van het WoON 2018 en vele actuele thema’s over de woningmarkt en de woningbouw worden gepresenteerd en bediscussieerd.  Hoe staat de woningmarkt ervoor? Hoe ontwikkelen zich vraag en aanbod? Hoe zit het met de woonlasten? En hoe veranderen de woonwensen? Niet alleen de onderzoeksresultaten komen aan bod, ook wordt gediscussieerd over actuele thema’s die de praktijk van gemeenten, verhuurders, bewoners, ontwikkelaars, bouwers raken. Een greep uit het aanbod; versnelling van de woningbouw, gasloze wijken, ouderen, studenten, jongeren, krimpgebieden, gemengd bouwen, kwetsbare wijken, flexwonen en nog veel meer!

Het plenaire ochtendprogramma wordt geopend door Minister Ollongren. Vervolgens zal prof. Pieter Hooimeijer reflecteren op de uitkomsten van het nieuwe WoON2018, gevolgd door een discussiepanel over woningaanbod en nieuwbouw. Daarna neemt de Rijksbouwmeester Floris Alkemade ons mee in de toekomst met een inleiding over het Panorama Nederland, dat ook te zien zal zijn tijdens het congres. Het ochtendprogramma wordt afgesloten met het thema duurzaamheid in de gebouwde omgeving, waarvoor Diederik Samsom de discussie zal inleiden. Anouschka Laheij is dagvoorzitter.

In de middag zijn er in 2 ronden 30 verschillende workshops te volgen over een grote verscheidenheid aan onderwerpen. Het middagprogramma wordt eind februari bekend gemaakt. Deelnemers die zich dan al hebben aangemeld zullen hier per mail over worden geïnformeerd. Tevens is er voldoende tijd om met elkaar in contact te komen en van gedachten te wisselen.

Kortom een fascinerende dag voor iedereen die betrokken is bij het wonen.

Meer informatie over het WoOncongres en voor aanmelden ga naar www.wooncongres2019.nl